X
X

BOTULINUM TOXIN

Botulinum toxin je enzim koji proizvodi bakterija  Clostridium botulinum. Svoj paralitički efekat ostvaruje  blokadom neuromišićne transmisije što dovodi do blage ili jače pareze, paralize mišića koji vuku kožu i prave bore. U medicine se koristi kao lek za opuštanje mišića kod pacijenata sa bolnim grčevima a u estetskoj medicine kao način da se opuste mišići koji povlače kožu.
Ovo je  nehirurška metoda kojom se aplikuje ispod kože i u mišić odredjena količina supstance tako da parališe tačno odredjeni mišić koji učestvuje u mimici lica.
Na ovaj način smanjuju se i uklanjaju bore na licu koje su nastale upravo mimikom odnosno mrštenjem ili podizanjem odredjenog mišića lica.

Botulinum toxin se koristi i kod hiperhidroze, prekomernog lučenja znoja. Supstanca se ubrizgava u predele prekomernog znojenja, pazuh, dlanovi, tabani. Ubrizgava se pod kožu i blokira sitne mišiće koji se nalaze oko žlezde, parališe ih i ne dolazi do znojenja.  Efekti tretmana traju i do godinu dana.  

PROCEDURA

Nakon anamneze i  pregleda facijalnih mišića, klijentu se nanosi lokalni anestetik u vidu kreme. Supstanca se injektira ispod kože u regijama čela, izmedju obrva i oko očiju, sa spoljašnje strane.  Preciznom aplikacijom i pravilnim doziranjem postižemo blokadu mišića čijom mimikom pravimo tu boru. Mišić ne može da se kontrahuje, opušta se a koža počinje da se zateže i bore postaju znatno pliće.
Posle aplikovanja 4 sata ne smete da ležite, ne smete da masirate, pritiskate predeo injektovanja supstance da ne bi došlo do neželjene propagacije supstance i pareze neželjenog mišića. Narednih 14 dana toxin deluje i polako parališe mišić. Procedura se brzo izvodi i za 15 minuta sve bude gotovo. Može se javiti crvenilo na mestima uboda,  blaži podlivi koji se brzo povlače a koji su posledici proboja kože. Efekti  nakon svakog sledećeg apliciranja traju sve duže.
Postoje i načini aplikovanja manje jedinica na većoj površini tzv. Baby Botox gde se ne parališu mišići totalno već ostaje neka pokretljivist, mimika. Kombinuje se i sa mezoterapijom pa danas imamo i naziv Mezotox.

REZULTATI

Za vidljive rezultate dovoljan je obično jedan tretman na nekoliko meseci. Individualno je trajanje samog efekta pareze mišića, a najčešće kod ponovljenog tretmana brze i dugotrajnije bude samo dejstvo.
Mere opreza: Trudnice, porodilje, dojilje, deca ne semju da koriste ovu supstancu u estetske svrhe. Glaukom, osobe preko 65 godina, problem sa gutanjem su takođe mera opreza. Takodje sve neuromišićne bolesti su kontraindikacija. Akutna infektivna oboljenja kože takodje su kontraindikacija dok se ne sanira infekcija.

INDIKACIJE ZA BOTOX

  • Korekcija mimičnih bora čela i uglova očiju
  • Prekomerno znojenje
  • Prenaglašenost nekog mišića ili grčenja

Botox mogu primenjivati isključivo lekari koji su za to obučeni na sertifikovanim edukacijama.

 

Usluge centra

botulinum-toxin

Botulinum toxin

Botulinum toxin je enzim koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Svoj paralitički efekat ostvaruje blokadom neuromišićne transmisije što dovodi do blage ili jače pareze, paralize mišića koji vuku kožu i prave bore.

transplacija kose

transplantacija kose

Ekstrakcija folikularne jedinice (FUE), poznata i kao folikularni transfer (FT), jedna je od dve osnovne metode dobijanja folikula dlake, koji genetski nisu predodređeni za ispadanje kao što jesu oni na regiji gde je kosa nestala.

piling

Hemijski piling

Hemijski piling predstavlja estetsku medicinsku proceduru uklanjanja površnog, mrtvog sloja kože, epiderma, što omogućava regeneraciju kože. Uklanjanjem ovog sloja kože ili i nekih dubljih delova, dolazimo do mlade...

fileri

Hijaluronski fileri

Godinama, decenijama, preparati sa hijaluronskom kiselinom se koriste u antiaging, estetskoj medicini. Njihova pogodnost je to što se hijaluron već nalazi...

mezoterapija

Mezoterapija

Mezoterapija je estetska tehnika, procedura, koja se koristi više od 50 godina u medicini u cilju popravljanja kvaliteta kože i uklanjanja nekih nepravilnosti u njenoj strukturi.

prp

PRP

PRP je estetska medicinska procedura, inovativna tehnologija u kojoj kao osnovni supstrat koristite sopstvenu specijalno pripremljenu krv.

New Hair center

Neinvanzivna, estetika i antiaging medicina